Osteopathie
Alles in het lichaam beweegt, van spieren tot bloedvaten, van ingewanden tot botten. Deze beweeglijkheid is nodig om goed en zonder klachten te kunnen functioneren. Indien er sprake is van een verminderde beweeglijkheid kan dit een nadelige invloed hebben op de gezondheid.
Osteopathie is een manuele geneeswijze die zich richt op het vinden en behandelen van functiestoornissen in de beweeglijkheid van gewrichten en weefsels in het algemeen. Osteopaten zijn in staat om dergelijke weefsels met hun handen te lokaliseren en door middel van speciale technieken weer beweeglijker te maken. Het doel is de gezondheid van de patiënt te optimaliseren.
Osteopathie gaat uit van een holistische benadering. Dit houdt in dat het lichaam als totaliteit bekeken wordt. Op plekken waar (pijn)klachten aanwezig zijn, zit zeker niet altijd de oorzaak van de klachten. Zo kan het zijn dat iemand al jaren rugklachten heeft, maar dat de eigenlijke oorzaak een darmstoornis is. Een osteopaat benadert het lichaam als één geheel.
Osteopathie is een veilige behandelmethode, die gebaseerd is op principes uit embryologie, fysiologie, anatomie en neurologie. De osteopaat behandelt ook zwangere vrouwen, baby’s en kinderen.
Preventief
Osteopathie kan klachten ook voorkomen. Door bijvoorbeeld jaarlijks of halfjaarlijks onderzoek kunnen belemmeringen in een vroeg stadium worden opgespoord en worden klachten voorkomen.
Een osteopaat is geen vervanger voor de huisarts of specialist, maar werkt er juist mee samen. Als het nodig is, verwijst een osteopaat door.
Eerste consult
Bij uw eerste bezoek zal de osteopaat, naast de door u ingevulde vragenlijst, ook vragen stellen over uw huidige klacht, ziektegeschiedenis en leefgewoonten. Zo probeert de osteopaat te achterhalen welk weefsel bij u de klachten veroorzaakt en wat hiervan de oorzaak is. Daarna volgt een uitgebreid lichamelijk onderzoek. De osteopaat onderzoekt door welk bewegingsverlies het lichaam niet meer uit zichzelf herstelt. Dat doet hij terwijl de patiënt in zijn of haar ondergoed afwisselend zit, ligt en staat.
Als het onderzoek is afgerond bespreekt de osteopaat wat hij of zij heeft opgemerkt, en stelt samen met u een behandelplan op.
Aantal behandelingen
Na twee tot drie behandelingen zal het duidelijk zijn of de therapie de gewenste uitwerking heeft. Bij acute klachten volstaan meestal een drie- tot vijftal behandelingen. Bij hardnekkige of chronische klachten zal herstel of verbetering langer op zich laten wachten. Een behandeling duurt 45 minuten. Tussen de vervolgafspraken zit een langere periode dan bijvoorbeeld bij fysiotherapie. Dit is nodig omdat het lichaam als gevolg van de behandeling tijd nodig heeft om een nieuwe balans te creëren. Het gemiddeld aantal behandelingen bij preventieve osteopathie is een tot drie. Voor reguliere behandelingen is dit vier tot zes behandelingen.